Campions

Filed under: General — miraclesf at 12:17 pm on Divendres, Març 15, 2019

Resum de la pel·lícula CAMPEONES (de Javier Fresser, 2018)

Marco es considera un tipus normal, tot i que no és gaire optimista i a més té por de créixer de veritat i prendre responsabilitats. És el segon entrenador d’un equip professional de bàsquet, té problemes amb la seva parella i està vivint temporalment amb la seva mare.

Després de xocar amb el seu cotxe, que conduïa bo i borratxo, la jutgessa li ordena d’entrenar un grup de joves amb discapacitat intel·lectual. Comença aquesta nova feina (com a substitució de la presó) amb desgana. Tanmateix, com més temps passa amb els nois discapacitats, més s’adona que són feliços i independents més enllà de la malaltia. I que li poden ensenyar tantes coses com ell a ells.

Respon les preguntes següents:

  1. El títol de la pel·lícula és “Campeones”. Quines són, per tu, les qualitats necessàries per ser un campió?
  2. En els dos cartells de la pel·lícula (més avall), hi ha onze personatges junts. Descriu-los i digues per què estan junts. Què els uneix?
  3. En els dos cartells, Marco és representat de manera diferent a la resta de personatges. De quina manera?
  4. Per què creus que la pel·lícula es diu “Campeones”?
  5. Opina sobre aquesta frase, dita per Javier Fresser, director de la pel·lícula: “Fem servir l’etiqueta ‘persona amb discapacitat’. Discapacitat per què? Jo tinc discapacitat per moltíssimes coses i ningú m’ha posat aquesta etiqueta”.
  6. Parla del personatge de Collantes i com és presentat a la pel·lícula: el físic, la manera de vestir, el seu material, el seu comportament… Com la reben els seus companys? Com li diuen i per què?
  7. Què aprèn Marco del seu equip especial de bàsquet?
  8. Escriu la teva opinió sobre la pel·lícula. Què hi has après?17 Comments »

88

   Anna Mensua

15 de Març de 2019 @ 15:36   Respon

1- Esforç, ganes i bona actitud, així ja ets un gran campió, no et cal guanyar per ser-ho.
2- Són tots persones amb molt de valor, són molt alegres i sempre tenen un somriure a la cara tot i les circumstàncies en què viuen, el que els uneix és que tots són discapacitats.
3- En Marco surt més seriós, més ben vestit, en canvi els altres surten molt contents i vestits molt diferents ja que a ells els és igual tot i són més feliços.
4- Perquè per molt que no hagin guanyat són campions per tot l’esforç i les ganes que porten dins.
5- Opino que té tota la raó, ells són discapacitats per algunes coses però capacitats per a altres igual que nosaltres.
6- La Collantes és una nena amb síndrome de down, és una nena baixeta i robusta, vesteix molt divertida, majoritàriament amb roba d’esport, té un caràcter molt obert, és molt directa i divertida. Els seus companys la reben molt bé ja que s’introdueix al grup amb facilitat, els seus companys l’anomenen mosca cojonera.
7- Que les persones amb discapacitat són iguals que nosaltres i que amb ells t’ho passes molt bé perquè transmeten felicitat.
8- Jo he après que aquestes persones no pel fet de ser discapacitades ja són diferents, perquè de diferents no en tenen res, són persones igual que nosaltres.

89

   Peio Pascual

15 de Març de 2019 @ 15:37   Respon

1. Per mi, ser un campió és ser molt bo en el que tu fas.
2. La seva passió pel bàsquet.
3. En el primer cartell, en Marco és l’únic que no mira cap avall; i en el segon, va vestit diferent, més formalment, perquè és l’entrenador de l’equip.
4. Perquè en un any han aconseguit ser amics entre ells i col·laborar a l’hora de jugar pel bé de l’equip.
5. Perquè són rebutjats per la societat per tenir malalties mentals.
6. La Collantes és baixa i porta una taula de surf, no té gaire respecte cap a l’entrenador. Els seus companys la reben cridant vàries vegades “Collantes, Collantes…”. Li diuen “mosca cojonera” perquè tira coces a l’entrecuix dels contrincants.
7. En Marco aprèn que totes les persones del seu equip són normals, encara que tinguin discapacitats.
8. Aquesta pel·lícula m’ha agradat perquè serveix perquè la gent sàpiga que no hi ha ningú en el món que sigui inferior a ningú.

90

   Nil Boadella

15 de Març de 2019 @ 15:38   Respon

1- Per mi, les qualitats necessàries per ser un campió has d’arribar el màxim lluny possible.

2- El que els uneix és senzillament la seva passió pel bàsquet indiferentment de les seves discapacitats.

3- En Marcos està representat com si estigués fent el que toca en cada moment.

4- Perquè ho son i sempre ho seran.

5- Que té raó: la societat hauria de canviar. Diguem coses a algunes persones que no diguem de moltes altres.

6-La Collantes és representada com una persona irresponsable, agressiva… Els seus companys la reben molt animats per la seva arribada i és com una líder per a ells. Li diuen “mosca cojonera” perquè és petita però molesta molt i el fet de que sigui agressiva també ajuda a posar-li el sobrenom.

7- En Marcos principalment aprèn que tothom és persona i tothom té diferents habilitats. Per exemple, en el bàsquet mateix, els més alts solen ser més descoordinats, lents, etc. En canvi els baixets són més ràpids, hàbils amb la pilota i més coses.

8- Aquesta pel·lícula t’ensenya diferents valors envers el respecte mutu entre les persones indeferentment dels seus pensaments, les seves capacitats o discapacitats. També veus que pots passar de lo més alt a lo més baix.

91

   joan tubert

15 de Març de 2019 @ 15:40   Respon

1.En la meva opinió no és necessari tenir cap qualitat per a poder ser un campió. Tothom és com és i s’ha de respectar.

2.Els onze personatges que es poden veure en els cartells són persones molt divertides i valentes. El que tenen en comú és que tots tenen alguna discapacitat menys en Marco, l’entrenador. L’altra cosa que tenen en comú és que a tots els hi agrada el bàsquet i juguen al mateix equip.

3.El que el diferencia dels altres als cartells és el fet de que en un està mirant cap a un altre cantó de la resta i a l’altre està amb el braços creuats com si fos diferent o superior.

4.La pel·lícula es diu així perquè encara que no guanyin el torneig té molt de mèrit el que han fet tot i tenir una discapacitat de manera que són uns vertaders campions.

5.Opino que té tota la raó. Tots som discapacitats per depèn quines coses i no pot ser que algunes persones siguin etiquetades pel simple fet de ser diferents.

6.La Collantes és una dona baixeta amb el cabell marró d’uns 25 anys amb un caràcter fort i rebel. Els companys la reben amb crits animant-la i amb molta efusivitat. Li diuen mosca cojonera perquè molesta als rivals.

7. Aprèn que qualsevol persona sense importar com es pot aconseguir moltes coses i ser un campió.

8. M’ha agradat molt la pel·lícula perquè ha fet que el meu punt de vista sobre les persones amb problemes canviés. He après que tothom pot aconseguir ser un campió.

92

   Victoria

15 de Març de 2019 @ 15:41   Respon

1.Treballar bé amb l’equip, jugar sense trampes, aplicar molt d’esforç.
2. Cadascú té una discapacitat diferent però entre tots junts es porten molt bé. Estan junts perquè estan en el mateix equip de bàsquet i volen aprendre jugar bé al bàsquet. Els uneix que tots són discapacitats.
3. En el primer cartell ell els està animant i en el segon cartell està content.
4. Perquè han pogut fer allò que no podien fer abans.
5. Els pot ofendre això i a més no tenen la culpa que són així, els han de tractar com un equip normal.
6. En veritat és bona noia però quan cal pot ser una mica més agressiva: donar un cop de puny, una patada, etc. En el físic està bé però té síndrome de down. Vesteix normal. L’anomenen Mosca cojonera. Perquè és molt molesta.

96

   ANNA SOLANO

16 de Març de 2019 @ 14:01   Respon

1- Per mi una de les qualitats més importants per ser un campió és ser respectuós amb els altres. També ser un equip, és a dir que tots s’ajudin entre tots, ja que són un equip.

2- El que els uneix són dues coses, una que tots són discapacitats i dos que a tots els hi agrada el bàsquet i volen guanyar.

3- Ell està vestit molt formal i els altres no, ell està amb els braços plegats i penso que això vol dir que potser està tancat, és a dir que no està tan obert per conèixer altra gent o per donar idees, en la vida en general.

4- Perquè explica una història d’uns nois que són discapacitats i tothom (la gran majoria de la gent) es pensava que no podrien guanyar i ells van fer el possible per guanyar i tot i que no ho van fer estaven contents d’haver arribat a la final.

5- Jo penso que les etiquetes no estan bé i que no són agradables, cadascú és com és, i segurament un “discapacitat” em pot ensenyar moltes coses i jo a ell també a ell. I jo puc ser discapacitada per coses que ell no és per tant depèn de com t’ho miris tots som discapacitats.

6- Ella el primer dia, la imatge que va donar va ser que li agradava l’esport, ja que anava tota vestida de bàsquet i amb una taula de surf.
Li diuen “la mosca cojonera” perquè el primer partit que va jugar l’entrenador li va dir que no volia que passés ni un jugador més i ella li va donar una puntada als ous, i per això li han posat aquest nom.

7- Que encara que tinguin un problema no deixen de ser persones i les hem de tractar igual que a qualsevol altre (en el sentit de no menysprear-la), i que tenir un fill discapacitat no és un problema.

8-Jo el que he après és que no s’ha de menysprear a ningú per com és i que les etiquetes no serveixen per a res, i ells són igual de persones com nosaltres.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>